Tuesday 9 August 2016

Ablepharus budaki (Gӧcmen, Kumlutas & Tosunoglu, 1996) Αβλέφαρος - Cyprus


Ablepharus budaki, commonly known as Budak's snake-eyed skink, is a species of skink endemic to the Near East.
A. budaki occurs in southern Turkey, western SyriaCyprus, and Lebanon
.It is found in leaf litter of shrubby or forested areas.
It is common and has no major threats in most of its range, though in Lebanon it may face a threat from deforestationFrom Wikipedia, the free encyclopedia


Πλήρες όνομα: Ablepharus budaki (Gӧcmen, Kumlutas & Tosunoglu, 1996)
Ενδημικό υποείδος A. b. budaki Göcmen, Kumlutas & Tosunoglu, 1996

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ SCINCIDAE:
Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει 1.560 είδη και αποτελεί την μεγαλύτερη οικογένεια σαυρών. Αντιπρόσωποι της εντοπίζονται σε όλο τον πλανήτη με εξαίρεση την ήπειρο της Ανταρκτικής ενώ παρουσιάζουν εντυπωσιακή ποικιλομορφία, τόσο στο μέγεθος (από 2 – 35cm), όσο και στη μορφολογία και τη συμπεριφορά. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οικογένειας είναι τα υποπλασμένα άκρα, η απουσία ευδιάκριτου λαιμού, η λεία επιφάνεια δέρματος και η επικαλυπτόμενες πυκνά διατεταγμένες φολίδες. Λόγω την υποπλασμένων άκρων η κίνηση των ατόμων μοιάζει περισσότερο με κίνηση φιδιού παρά με τυπικής σαύρας. Τα άκρα απουσιάζουν τελείως από μερικούς αντιπροσώπους της οικογένειας. Στην Κύπρο εντοπίζεται τέσσερεις αντιπρόσωποι της οικογένειας αυτής, ο Αβλέφαρος, το Λιακόνι, η Βυζάστρα και ο Ευμήκης.

Περιγραφή:
Μικρού μεγέθους σαύρα με σώμα που δεν ξεπερνά τα 12cm σε μήκος μαζί με την ουρά. Λεία σκουρόχρωμη πλάτη με χαλκόγκριζες αποχρώσεις. Στις πλευρές διαγράφεται μια πλατιά λωρίδα σκούρου καφέ χρώματος που επεκτείνεται από το κεφάλι μέχρι την ουρά.

Ενδιαίτημα:
Εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές με πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων (π.χ. δρυς και πλάτανος) όπου ζει μέσα στη φυλλοστρωμνή. Μπορεί να εντοπιστεί και σε περιοχές με πυκνή ποώδη ή θαμνώδη βλάστηση αλλά και σε δάση κωνοφώρων ενώ αποφεύγει τις ξηρές περιοχές. Απαντάται από την παραλία μέχρι τις ψηλές κορυφές του Τροόδους.
Τροφή:
Τρέφεται κυρίως με μικρά αρθρόποδα.

Αναπαραγωγή:
Αναπαράγεται κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Τα θηλυκά ωοαποθέτουν συνήθως 2-4 αυγά τα οποία εκκολάπτονται μετά από δύο μήνες.

Παγκόσμια εξάπλωση: Κύπρος, νότια Τουρκία, Συρία, Λίβανος.

Κατάσταση: Κοινό

Ιδιαίτερη Προστασία:
• Προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 92/43/ΕΚ (Παράρτημα ΙV)
• Προστατεύεται από τον Κυπριακό Νόμο 153(Ι)2003 (Παράρτημα ΙΙΙ)
• Προστατεύεται από την Σύμβαση της Βέρνης (Παράρτημα ΙΙ)
Πηγη ΕΡΠΕΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
Photos Nicosia by George Konstantinou

No comments:

Post a Comment