Tuesday 9 August 2016

Troodos Lizard - Phoenicolacerta troodica (Arnold et al. 2007) Σαύρα του Τροόδους - Cyprus

Endemic to Cyprus

Phoenicolacerta troodica is a species of lizard in the Lacertidae family. It is endemic to Cyprus, where it is common and widespread. Its natural habitats are Mediterranean-type shrubby vegetation, rocky areas, rural areas and possibly more urban ones. Its population is stable.
From Wikipedia, the free encyclopedia


Πλήρες όνομα: Phoenicolacerta troodica (Gray, 1838)
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ LACERTIDAE:

Η οικογένεια αυτή περιλαμβάνει 312 είδη τα οποία εξαπλώνονται σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Πρόκειται για την οικογένεια που περιγράφηκε πρώτη και η μορφολογία των αντιπροσώπων της θεωρείται η πιο «τυπική» μορφή σαυρών. Είναι γρήγορες σαύρες, με καλά σχηματισμένα άκρα και κεφάλη. Κυνηγούν κατά τη διάρκεια της ημέρας και σχεδόν όλες γεννούν αυγά με εξαίρεση περιορισμένο αριθμό ειδών που γεννούν απευθείας νεαρά άτομα. Στην Κύπρο εντοπίζεται τρείς αντιπρόσωποι της οικογένειας αυτής, η Αμμόσαυρα, η Αλιζαύρα και η Σαύρα του Τροόδους.
Περιγραφή:
Μικρού μεγέθους σαύρα με σώμα που μπορεί να φτάσει τα 10cm σε μήκος και με ουρά που δεν ξεπερνά τα 15cm. Χρώμα σώματος καστανοπράσινο έως γκρίζοπράσινο. Στις πλευρές του σώματος εντοπίζεται μια σκούρα καφέ λωρίδα που επεκτείνεται από την κεφαλή προς την ουρά του σώματος. Κοιλιακά της λωρίδας αυτής εντοπίζεται ωχρόλευκη λεπτή γραμμή η οποία διαχωρίζει τα σκούρα χρώματα της πλάτης με τα ανοικτά χρώματα της κοιλιακής επιφάνειας. Στα αρσενικά άτομα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής, εμφανίζονται πορτοκαλή σχηματισμοί στα πλάγια της κεφαλής ενώ η κοιλιά αποκτά πορτοκαλή χρώμα με κόκκινα και γαλάζια στίγματα στο πλάι.
Ενδιαίτημα:
Εντοπίζεται σε μια μεγάλη ποικιλία φυσικών ενδιαιτημάτων του νησιού δείχνοντας προτίμηση σε σκιερά και υγρά περιβάλλοντα με πλούσια κάλυψη από βλάστηση όπως ρεματιές, ποτάμια και δασικές εκτάσεις. Μπορεί να εντοπιστεί και σε κήπους, περιβόλια αλλά και πιο ξηρά περιβάλλοντα όπου υπάρχει κάλυψη από δέντρα και θάμνους. Απαντάται από την παραλία μέχρι τις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους.

Τροφή:
Τρέφεται κυρίως με μικρά αρθρόποδα όπως αράχνες, κολεόπτερα και πεταλούδες.

Αναπαραγωγή:
Αναπαράγεται κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Τα θηλυκά ωοαποθέτουν συνήθως 2-8 αυγά.

Παγκόσμια εξάπλωση: Ενδημικό είδος της Κύπρου
Κατάσταση: Κοινό

Ιδιαίτερη Προστασία:
• Προστατεύεται από την Σύμβαση της Βέρνης (Παράρτημα ΙΙΙ)
Πηγη ΕΡΠΕΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ
 Photos Nicosia by George Konstantinou

A female Troodos Lizard eat juvenile Troodos Lizard 












Photos Polemi 27/7/2016 by Sotiris Ioannou

No comments:

Post a Comment